Galaretka z czewonej porzeczki

Składniki

owoce czerwonej porzeczki
75 dkg cukru na każdy litr przecieru porzeczkowego

Przygotowanie

Umyte owoce włożyć do rondla, podlać 1-2 łyżkami wody, podgrzewać, aż owoce zrobią się miękkie i puszczą sok /pomagam im w tym za pomocą tłuczka do gniecenia ziemniaków/. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Teraz owoce wyłożyć na sito i przetrzeć. Do przecierania używam specjalnej końcówki-nakładki, będącej w wyposażeniu miksera Zelmer, wówczas robi sie to błyskawicznie /taką nakładkę można też dokupić/.
Zmierzyć otrzymany przecier i na każdy 1 litr dać 0,75 dkg cukru. Rondel postawić na gazie i podgrzewać mieszając aby cukier się rozpuścił /jak zacznie się już gotować wystarczy 1-2 min.
Teraz gaz zmniejszyć do minimum, gorącą galaretką napełniać słoiki, zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Taką galertkę można używać do dekoracji ciast, jako dodatek do wody zamiast soku, a także zamiast dżemu np.do pieczywa.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodką, można dodać więcej cukru /nie więcej jednak jak 1 kg/1 l przecieru/.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: