Dzem z 3 cytrusow z chili

Składniki

Na 1 litr dzemu:

2 cytryny
5 kumquat
5 limonek
1 mala zolta papryka chili (moze byc czerwona)
600 ml wody
1 l cukru krysztal

Przygotowanie

,
Cytrusy dokladnie wyszorowac w goracej wodzie, osuszyc.
Pokroic cienko, usuwac pestki.

Wlozyc do garnka z woda, zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac 45 minut pod pokrywka.

Dodac posiekane chili i cukier po troche, mieszac, zeby nie przypalic, ostro gotowac 15 minut bez pokrywki, zdjac z ognia,zostawic na pare minut i zdjac szumowine.

Nakladac do goracych, sterylnych sloikow, az do kantu. Zamknac i zostawic dnem do gory do ostudzenia.

Moze trwac pare dni, zanim dzem zgestnieje. Dzem podaje sie do bufetu serow, dobry jest rowniez jako dodatek do mies.

smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: