ZEBRA – szybkie i smaczne ciasto w paski

Składniki

• 5 jajek
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka oranżady lub wody gazowanej
• 1 ½ szklanki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 szklanki mąki
• 3 łyżki kakao
• Zapach do ciast (wedle uznania – ja daję waniliowy)
• Masło do wysmarowania formy i bułka tarta do jej obsypania
+ ewentualnie trochę cynamonu, jeśli ktoś lubi jego smak w ciastach🙂

Przygotowanie

1. Jajka utrzeć z cukrem, jak kogel – mogel.
2. Dodać 2 ½ szklanki mąki, oranżadę, olej, zapach do ciast, proszek do pieczenia i to wszystko dokładnie ze sobą zmixować.
3. Rozlać ciasto na dwie miski.
4. Do pierwszej dodać pozostałą ½ szklankę mąki,
5. Do drugiej dodać kakao. Obydwie części dobrze rozmixować.
6. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
7. Ciasto wylewać na przemian – raz jasne, raz ciemne (Uwaga! Nie wylewać ciasta maleńkimi ilościami, np. łyżką, bo wyjdzie zakalec)
8. Piec około 40 minut w temperaturze 200oC

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: