Składniki
6 dużych ziemniaków (albo więcej mniejszych),
1 duża cebula,
1 pudełko pieczarek,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
1 ząbkek czosnku,
1/2 dużego brokuła,
1 szklanka śmietany “18”,
kostka żółtego sera, który dobrze się topi,
olej,
sól,
pieprz,
ostra papryka,
bazylia,
zioła prowansalskie.
Przygotowanie
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jak ostygną – obieramy i kroimy w plastry. Połowę układamy w posmarowanym delikatnie olejem naczyniu żaroodpornym.
2. Brokuły podgotowujemy we wrzątku do lekkiego zmięknięcia i układamy na ziemnikach.
3. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni z dobrym olejem do chwili aż zacznie się rumienić. Wtedy dodajemy trochę wody, żeby zyskała klarowny kolor i sie nie sfajczyła :). Wrzucamy na ziemniaki i brokuły.
4. Pieczarki obieramy i samżymy jak zwykle na dobrym oleju. Wrzucamy na ziemniaki z brokułami i cebulą.
5. Paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy aż zmieknie na oleju i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, gdzie są już pozostałe składniki.
6. Ząbek czosnku wyciksamy i posypujemy nim zawartość naczynia żaroodpornego.
7. Na wierzchu układamy pozostałe talarki zmieniaczane.
7. W innym naczyniu, np. dużym kubku mieszamy śmietanę “18” z solą, pieprzem, bazylią, ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi, których powinno być tu sporo. Sos powinien być mocno pikantny.
8. Przygotowaną zalewą polewamy zapiekankę w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120-130 st.
W takiej temeraturze przez około 30-45 min. Na 5 min. przed wyjęciem zapiekanki sypiemy ją grubo startym serem żółtym. Wyjmujemy, gdy ser się całkiem roztopi.
KONIEC 🙂