babka makowa dla leniwych smakoszy

Składniki

1 szklanka maku
1szklanka maki
1szklanka cukru
1szklanka bialek
25dkg masla lub oleju
1 lyzeczka proszku do pieczenia
olejek migdalowy
rodzynki
1 czekolada twarda

Przygotowanie

1- wszystkie sypkie produkty mieszamy ,
2- dodajemy roztopione, schlodzone maslo,
3- z bialek ubijamy sztywna piane,
4- dodajemy piane do produktow,
5 -wszystko delikatnie mieszamy,
dodajac olejek migdalowy i rodzynki
rodzynki wczesniej zaparzam goraca woda, odlewam na sito ,
obsypuje maka( w ten sposob rodzynki nigdy nie opadna na dno w ciescie i sa
bardzo miekkie.

6. Przygotowane ciasto wlewamy do formy, wkladamy do nagrzanego
piekarnika , pieczemy w tem 180 stopni/ 50minut

7. gdy ciasto juz bedzie upieczone i chlodne, rozpuszczam czekolade i
pedzelkiem dekoruje, obsypajac wiorkami migdalowymi.
8. mozna tez chlodna juz babke przekroic i posmarowac w srodku,
ulubionym kremem lub powidlami..nadamy jej wykwintnosci..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: