Drobiowo paprykowe żółte risotto zapiekane z serem kasiuli

Składniki

Przepis na 6 dużych porcji:
Ryż:
200 g ryżu do risotto np. arborio
500 ml gorącej wody
1 kostka rosołowa
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
vegeta

Dodatki:
1 podwójna pierś drobiowa
przyprawa gyros
świeżo mielony pieprz
4 duże cebule
2 żółte papryki
1 puszka ananasa w kawałkach
1 puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu
ser żółty do posypania
olej do smażenia

Przygotowanie

Ryż:
Na oleju podsmażamy surowy ryż ok 4 min, ostrożnie zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową ,kurkume, curry i vegete. Gotujemy na małym ogniu, do czasu aż ryż będzie miękki a płyny się zredukują. Zostawiamy pod przykryciem, żeby ryż doszedł.

Na oleju podsmażamy mięso pokrojone w kostkę, doprawiamy gyrosem i pieprzem, po ok 8 min dodajemy pokrojone w większe części cebule, po ok 5 min dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ananasa i kukurydzę. Smażymy ok 8 min.

Ryż łączymy z mięsem i warzywami, doprawiamy majonezem, vegetą i pieprzem. Mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem, zapiekamy (180 stopni) ok 20 min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: