Serowa krajanka z truskawkami

Składniki

10 dag zimnego masła
12 dag + 3 łyżki cukru
15 dag mąki
1 żółtka, 2 jaka
8 dag margaryny
1 cukier waniliowy
sół, 1/2 cytryny
50 dag twarogu ( zmielonego przez maszynkę)
2 łyżki mleka
4 łyżki kaszki manny
50 dag truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej ( ja użyłamtruskawkowej z wanilią)
tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie

1. Masło pokroić w kostkę. Dodać 5 dag cukru, mąkę i żółtko. Najpierw wymieszać mikserem, a następnie energicznie zagnieść ciasto ręcznie.Zawinąć w folję i ochładzać 30 minut.

2. Białka jajek oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z 5 dag cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem.Ucierając dodać po jednym żółtku. Do powstałej masy dosypać skórkę otartą z cytryny.

3 Z cytryny wycisnąć sok. Razem z twarogiem utrzeć z masą maślaną dolewając mleko, wymieszać z kaszką manną oraz sztywną pianą ubitą z białek (przed ubiciem piany dodać szczyptę soli ).

4.Kruchym ciastem wylepić spód i brzegi tortownicy. Podpiekac 15 min w temp. 200 st C. Następnie zalać masą serową i piec jeszcze 40 min.Ostudzić. Oczyścić truskawki. Ustawić na serniku. Galaretki wymieszać z cukrem. Rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić. Tężniejącą galaretke wylać pomiędzy truskawki. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego.

Moje uwagi:
Ciasto jest na małą okrągłą blachę. Ja robiłam z podwójnej porcji na dużą blachę. Ser na zdjęciu nie jest przekręcowny przez maszynkę,

Smacznego

Przepis pochodzi z gazety Tina 2007

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: