Sałatka śledziowa dla leniwych

Składniki

0,5 kg filetów “matjas” (lekko solonych), 0,5 kg ziemniaków, 3 cebule, mała puszka śmietany 22%, pieprz, gałka muszkatołowa, ewent. mielona kolendra.

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, ostudzić, pokroić w kostkę. Filety dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać jak najdrobniej. Wszystkie składniki wymieszać, zalać śmietaną, jeszcze raz wymieszać. Pozostawić w lodówce na co najmniej pół godziny, żeby sól z filetów przeszła do sosu. Przed podaniem przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i kolendrą (po szczypcie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: