nalewka pomaranczowo- kawowa

Składniki

2 duże pomarańcze
40 ziarenek kawy
cukier ( według uznania)

spirytus

Przygotowanie

* pomarancze ssparzyc i wyszorowac
* przekroic na polowki
* w kazda polowke wbijamy po 10 ziarenek kawy
* owoce ukladamy w sloju badz innym szczelnym naczyniu
* zasypujemy cukrem
* zakrecamy słoik, stawiamy w cieple miejsce i czekamy cierpliwie az owoce zaczna puszczac sok:) oczywiscie potrzasamy slojem od czasu do czasu
* po kilku dniach sprawdzamy czy ilosc cukru byla odpowiednia, wlewamy spirytus, zakrecamy sloik, wstrzasamy i chowamy w ciemne miejsce
* i znow czekamy… cierpliwie:)
* po kilku dniach sprawdzamy jak wyglada skorka pomaranczy i jaki zapach naszej mikstury🙂
* jesli nasz nos "mowi" że juz jest ok to zlewamy plyn, wyciskamy go rowniez z owocow, znow zakrecamy sloik i odstawiamy

* w wersji dla mniej cierpliwych po jakichs 2-3 tygodniach filtrujemy i kosztujemy🙂
* dla tych co wola poczekac – filtrujemy i odstawiamy na dluuuzej:)

ja osobiscie po 2-3 miesiacach filtruje raz jeszcze rozlewam do butelek, zakrecam i chowam :)… a za jakies pol roku…🙂

pyszny pomaranczowy smak z delikatna kawowa nutka

czasami urozmaicam smak w nastepujacy sposob:

kroje w plasterki wyszorowana mandarynke, cytryne, grejfruta zasypuje cukrem i czekam az puszcza sok kilka dni
potem zalewam to wszytsko juz przefiltrowana wczesniej nalewka i tak zostawiam na kilka dni
a potem to juz wiadomo co dalej:)

wtedy nalewka z pomaranczowo-kawowej zmienia sie na cytrusowo – kawowa

smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: