Wątróbka wieprzowa po prowansalsku

Składniki

1/2 kg wątroby wieprzowej
5 dkg słoniny
1 marczew
3 cebule
2 pomidory
10 dkg czarnych oliwek
skórka z cytryny
400 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Umytą wątróbkę pokroić w grubą kostkę.Ułożyć w misce, zalać winem, posypać zieloną pietruszką i pieprzem, dodać oliwę. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.Słoninę pokroić, wrzucić do rondla, włożyć wątróbkę, przekładając pokrojoną w plasterki marchewką i cebulą, dodaćpokrojone pomidory i oliwki. Zalać winem, w którym marynowała się wątróbka, dodać startą skórkę cytrynową. Podprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: