cebulowa na rosole :)

Składniki

włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, nieduży seler, natki

4 ziemniaki

skrzydło idyka

przyprawy do rosołu: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sół

0,7 kg cebuli

tłuszcz do duszenia cebuli ( nalepiej masło)

mała śmietana wysokoprocentowa – temperatura pokojowa

chleb na grzanki

ser żółty na posypkę

Przygotowanie

1. Rosoł/ bulion z indyka:
Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełko, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Dodajemy przyprawy.
Pokrojoną marchewkę, por oraz ziemnaki dodajemy do zupy, w calości dodajemy seler,białą pietruszkę oraz wszystkie natki . Gotujemy do miękkości🙂
2. Odcedzamy bulion, wybieramy marchewkę i ziemnaki, obieramy mięsko – wrzucamy z powrotem do garnka, zielone części wyrzucamy, pozostałe warzywa przekładamy do blendera,
3. Cebule szklimy na tłuszczu a następnie dusimy dodając bulion zamiast wody – do miękkości
4. Miękką cebulę wraz z warzywami ( biała pietruszka i seler) zmiksujemy i dodajemy do zupy
5. Do śmietany wlewamy łyżkę ciepłego wywaru – dla ocieplenia🙂 następnie wlewamy śmietanę do zupy
6. Podajemy standardowo: z grzankami i serem.

Przepis zainspirowany przez: “zupa cebulowa z winem” till oraz “cebulowa z grzankami i serem” joaska30

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: