Ciasto z truskawkami jakiego jeszcze nie było

Składniki

ciasto:
– 500 g mąki
– 40 g drożdży lub 1 torebka suszonych
– 2 łyżki cukru
– 1/8 l letniego mleka
– 6 jajek (nie z lodówki)
– szczypta soli
– 100 g miękkiego masła

ponad to:

– 350-400 g truskawek
– 100 g cukru
– 100 ml rumu lub wody z zapachem rumowym w wersji bezalkoholowej:))

Przygotowanie

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy w niej dołek (oczywiście w mące a nie w stolnicy:P).
2. Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Wyrośniete drożdże dodajemy do mąki, razem z cukrem, całymi jajkami, solą i roztopionym (letnim- nie gorącym) masłem. Ciasto dokładnie wyrabiamy- dotąd, aż zacznie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Ciasto jest dosyć rzadkie ale takie właśnie ma być.
4. Gdy ciasto podwoi swą obiętość zagnieść go jeszcze raz i włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy do babek po czym, odstawić jeszcze na 15 minut. Po tym czasie piec 35- 40 minut w 200 stopniach.
5. Ciasto wyjąć z blachy najlepiej po 3-5 minutach po wyjęciu z piecyka.
6. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować.
7. 1/8 l wody zagotować z cukrem, tak by się rozpuścił. Dodać rum i zmiksowane truskawki. Taką mieszanką smarować ciepłą babkę aż do jej całkowitego zużycia.
8. Odstawić na ok. 1 godzinę. Super smakuje udekorowana bitą śmietaną.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: