ciacho z bitą śmietaną

Składniki

Biszkopt:
– 5 jaj
– 1 szklanka cukru
– 0.75 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa pomarańczowa:
– 1 litr soku pomarańczowego (odlać pół szklanki)
– 0.5 szklanki cukru
– 3 budynie śmietankowe

Dodatkowo 1 puszka brzoskwiń.
Herbatniki z polewą czekoladową z jednej strony(najlepsze petitki)(2 paczki, a dokładnie to 22-24 sztuki, ale w zależności też od wymiarów blaszki, ja robię w blaszce 25×40)

Bita śmietana:
– 0.5 litra śmietanki 30 %
– 2 śmietanki w proszku "śnieżki"
– 2 śmietanki Fix

Przygotowanie

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier, ubić, następnie dodawać po jednym żółtku.
Wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać delikatnie. Upiec jak biszkopt.

Masa pomarańczowa:
Sok zagotować z cukrem(niecały) i wlać rozrobione w reszcie soku budynie, ugotować budyń.
Na biszkopcie ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki i zalać je gorącą masą pomarańczową.

Bita śmietana:
Ubić śmietanę, dodać śnieżkę i Fix i wyłożyć na zimną już masę pomarańczową.
Na wierzchu układać moczone w zostawionym soku herbatniki z czekoladą i układac je na bitej śmietanie czekoladą do góry.
Teraz chwilę schłodzić aby herbatniki zmiękły troszkę.

Przepis mam od cioci. Jest pyszny, polecam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: