Szynka pieczona pycha

Składniki

Okolo 1,5 kg szynki bez kosci
MARYNATA:
5 ziaren ziela angielskiego
2 liscie laurowe
5 zabkow czosnku
2 litry wody
4 lyzki soli peklowej
OBLOZENIE:
1 lyzka majeranku
1 lyzka vegety
1 lyzeczka przypraw do mies
1/2lyzeczki pieprzu
1/2 lyzeczki soli.
Dodatki:
rekaw foliowy

Przygotowanie

Szynke myjemy,osuszamy papierowym recznikiem.Do garnka wlewamy wode,sypiemy sol peklowa,dajemy ziarna ziela angielskiego,liscia laurowego,czosnek i odstawiamy na 2 dni w chlodne miejsce.
Po 2 dniach szynke wyjmujemy z marynaty,osuszamy,i obkladamy przyprawami,wkladamy w rekaw foliowy i zapinamy dolaczonymi do niego spinkami.Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 1 godzine i 15 minut.Po wyjeciu z piekarnika szynka jest czerwona w srodku i bardzo ladnie pachnie.
Podawac do pieczywa z dodatkiem musztardy lub chrzanu.

Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: