Makowiec z jabłkami wg Blondii

Składniki

40 dag maku
9 jaj
25 dag masła lub margaryny
9 czubatych łyżek kaszy manny
1 kg jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag cukru pudru
sparzone rodzynki

Przygotowanie

Mak umyć, sparzyć gorącą wodą, odcedzić i zemleć w maszynce do mięsa 2 razy.
Żółtka oddzielić od białek, jabłka umyć, obrać,zatrzeć na tarce o dużych otworach.Białka ubić na pianę, masło, cukier puder i żółtka utrzeć w misce, dodać mak, jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, rodzynki i pianę, starannie wymieszać.
Wyłożyć na posmarowaną blachę, piec 60 min. w piekarniku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: