Tajski kurczak curry

Składniki

– 1 podwójna pierś z kurczaka (duża),
– 250 ml mleka kokosowego,
– 2 średnie cebule,
– łyżeczka żółtej pasty curry,
– 2 płaskie łyżki curry,
– 0,4 l rosołu (może być z kostki),
– 100 ml śmietany 18 %,
– łyżeczka soku z cytryny,
– 1 czerwona papryka,
– dymka (może być szczypiorek),
– łyżka mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki wody,
– łyżeczka soku z cytryny,
– sól,
– pieprz,
– 1 łyżeczka chili w proszku lub 1 mała papryczka chili,
– olej sezamowy (może być słonecznikowy) do smażenia

Przygotowanie

Przepis, który pozwoli nam przenieść sie choćby na chwilę w świat tajskich przysmaków.

Pierś kroimy na drobne kawałki i smażymy na oleju odpowiednio przyprawiając pastą curry, curry w proszku, solą, pieprzem. Do piersi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok. 5 minut. Gotujemy wodę. Rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Po przestudzeniu mieszamy ją z mlekiem kokosowym. Sos wlewamy do rondelka. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok.6 minut. W międzyczasie kroimy dymkę, paprykę, chili. Wrzucamy je razem z wcześniej usmażoną piersią do rondelka.Wszystko gotujemy ok. 4 minut. Łyżkę mąki mieszamy z wodą i łyżeczką soku z cytryny. Wlewamy do rondelka. Gotujemy ok. 2 min. Danie gotowe. Najlepiej podawać je z ryżem. Można podawać z liczi w syropie.

Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: