Paszteciki bankietowe

Składniki

Na ok. 15 sztuk:
♦ ok. 30 dkg ciasta francuskiego
(ja używam jedno całe op. z BIEDRONKI 275g)
♦ 4 kabanosy

SOS:
♦ 1 łyżka soku lub przecieru pomidorowego
♦ 3 łyżki ketchupu
♦ pieprz, sól, bazylia, oregano

DODATKOWO:
♦ 1 żółtko
♦ mak
♦ sezam

Przygotowanie

Ciasto francuskie (jeśli tego wymaga) rozwałkowac, pokroic na kwadraty o boku ok.8-10cm. Kabanosy pokroic na mniejsze paluszki. Każdy kwadrat ciasta smarowac 1 łyżeczką sosu- w celu jego otrzymania wymieszac ze sobą wszystkie składniki. Na ciasto posmarowane sosem kłaśc po jednym paluszku z kabanosa i mocno zlepiac ze sobą przeciwne rogi kwadratu.
Paszteciki smarowac żółtkiem, częśc posypac sezamem, a częśc makiem.
Piec na złoto ok.10-15 min. w temp. 200-220°C.

Zmodyfikowany przepis gazetowy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: