Gulaszowa piknantno-skłodko-kwaśna

Składniki

1 kg karkówki lub innego mięsa (próbowałam ze wszystkim:)

1i 1/2 litra bulionu z kostki

2 cebule pokrojone w kostkę

4 spore ziemniaki pokrojone w kostkę

3 marchewki w kostkę

1 lub 2 pietruszki pokrojone w kostkę

kawałek selera- w kostkę

kawałek pora – krążki

3 ząbki czosnku

wegeta, pieprz, papryka słodka, ostra, chili

litrowy słoik ogórków konserwowych – w kostkę

litrowy słoik papryki konserwowej – w kostkę

Zostawić ocet z obu słoików

Koncentrat pomidorowy.

Przygotowanie

Przygotować garnek minimum 5 litrowy. Wrzucamy do niego mięso pokrojone w kostkę, podsmażamy i zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut aby mięso zmiękło.

Dodać podsmażoną cebulkę oraz pozostałe warzywa surowe (poza porem i czosnkiem). Podgotować do zmięknięcia. Dopiero teraz dorzucić por i przeciśnięty czosnek po chwili dołożyć ogórki i paprykę konserwową. Wlać zalewy octowe z obu słoików – ja wlewam całe ale można dolewać po trochu i próbować, zalewy oczywiście muszą być przecedzone – bez gorczycy i innych atrakcji.

Dołożyć przecier pomidorowy, przyprawić do smaku.

Zupka najsmaczniejsza jest następnego dnia gdy ziemniaczki puszczą skrobię ale u mnie jeszcze się nie zdarzyło żeby następnego dnia coś zostało:)

Jeśli dla kogoś ta porcja jest za duża to z powodzeniem można zapakować do słoika i zagotować – ja tak raz zrobiłam i zapomniałam o niej:) po kilku miesiącach na kampingu wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły:))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: