barszcz z kiszonej kapusty-polecam

Składniki

30 dag kapusty kiszonej
30 dag mięsistych wędzonych żeberek
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki 18% kwaśnej śmietany
łyżka posiekanej natki
łyżka mąki
kilka grzybków suszonych/ podniosą smak barszczyku/
sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę pokroić, włożyć do garnka. Żeberka podzielić na kawałki, dodać do kapusty.Grzybki namoczyć i także dodać do kapusty i żeberek. Zalać 2 litrami wody i gotować na małym ogni 1i1/2 godziny. Czosnek posiekać, żeberka wyjąć, usunąć kości, mięso pokroić w kawałki i włożyć z powrotem do garnka. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do zupy, wymieszać i zagotować.Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką.

Barszczyk jest tani a w smaku super.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: