Witrażyki na Boże Narodzenie 1

Składniki

10 dag masła
35 dag miodu
10 dag cukru
1 jajo
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka sody
60 dag mąki
landrynki

Przygotowanie

Miód, cukier, masło roztopić. Jajo roztrzepać z kakao. Sodę rozpuścić w odrobinie wody. Wszystko dodać do mąki i wyrobić – schłodzić. Wałkować i wycinać foremkami, w środku porobić dziurki, układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, a do dziurek powkładać landrynki. Piec (u mnie piekły się ok 10 min. w temp. 170 st. na termoobiegu), aż landrynki się roztopią i stwożą witrażyki. Ostudzić i delikatnie zdjąć.

Mam nadzieję że ten kto pierwszy umieścił ten przepis na WŻ się nie obrazi, bo przepis ten wzięłam właśnie z WŻ chyba z 2 lata temu, a teraz go już dawno tu nie ma, dlatego zdecydowałam się go tu wstawić. przynajmiej nie mogę go tu znaleźć, chociaż w nazwie wychodzi mi że już taki przepis istnieje, może autor tego przepisu się odezwie jak go zobaczy i powie coś więcej na jego temat.

Uwaga: ciasto po wyrobieniu może się wydawać za bardzo kleiste i rzadkie do wałkowania, ale zapewniam że po wystudzeniu staje się ono nawet dość twarde.
Piekłam je po raz pierwszy wczoraj więc nie wiem jakie będą, chodzi mi o to czy zmiękną, bo na razie są dość twarde, ale wyglądają wspaniale, zobaczcie sami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: