Sałatka ogórkowa curry

Składniki

puszka groszku konserwowego
4 jaja na twardo pokrojone w kostkę
2 średnie zielone ogórki (lub 1 wąż) pokrojone w kostkę
jogurt naturalny bez cukru (polecam Danone)majonez
sól, pieprz, curry (mild)

Przygotowanie

Groszek, ogórki i jajka doprawić niewielką ilością soli i pieprzu i wymieszać. Do małego opakowania jogurtu dodać 4-5 łyżeczek od herbaty majonezu oraz curry (na oko – tak żeby sos był wyraźnie żółty – dużo zależy od smaku i ostrości curry).Często nie mając jogurtu używam samego majonezu.Stosunek jajek i ogórków do groszku może być inny, tj. można użyć ich więcej bez znaczących konsekwencji dla smaku sałatki.

Gdy sałatka dłużej postoi sos robi się bardziej wodnisty, ale na smak to zasadniczo nie wpływa a można taki sosik zebrać bułeczką lub chlebkiem…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: