Tiramisu oryginalne włoskie

Składniki

5 jajek
80 gr cukru pudru
500gr Mascarpone (ja kupuję z Lidla-sprawdzone)
100gr. Amaretto
biszkopty języki

Przygotowanie

Zmiksować 5 zółtek z cukrem pudrem
Dodac serki Mascarpone oraz pianę ubitą z połowy białek (2,5 białka)

Zaparzyć pół litra mocnej kawy i ostudzić.
Dodać Amaretto (ja daję trochę więcej niż w przepisie)
Niewielka ilosć naparu zostaje na następny raz .

Biszkopty moczyć w kawie i układać najlepiej w szklanym kwadratowym naczyniu.
i przekładać masą .
Wychodzą 2 warstwy z tej porcji
Na wierzch posypać czekoladą lub kawą

Zostawić na noc w lodówce by się schłodziło
Ja używam naczynia kwadratowego szklanego gdyż z takiego naczynia dobrze się wyjmuje Tiramisu.

SMACZNEGO !!!

Przepis pochodzi z Włoch ze sprawdzonego oryginalnego żródła.
Otrzymałam go od znajomej a że jest bardzo dobry wieć chciałam się z Wami nim podzielić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: