Curry z ziemniaków

Składniki

3 średnie ziemniaki,
150 ml oleju,
1 łyżeczka nasion cebuli,
1/2 łyżeczka nasion kopru wloskiego,
4 listki curry,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka chilli w proszku,
szczypta kuekumy,
1 łyżeczka soli 1 1/2 łyżeczki zmielonego mango,suszonego

Przygotowanie

Ziemniaki obrać,opłukać.Każdy ziemniak pokroić na 6 plasterków.Plastry ziemniaków gotować w rondlu z wodą przez ok 12 min.,aż zmiękną,ale nie będą się rozpadały.Osączyć.W oddzielnym rondlu rozgrzać olej.Zmniejszyć ogień i dodać nasiona cebuli,kopru oraz liście curry,ciągle mieszając.Zdjąć rondel z ognia i dodać mielony kminek,kolendrę,chilli,kurkumę,sól oraz sproszkowane mango.Dokładnie wymieszać.Smażyć przyprawy przez 1 min.,ciągle mieszając.Podsmażone przyprawy dodać do ziemniaków,delikatnie wymieszać.Ustawić na małym ogniu i smażyć 5 min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: