Klopsy z makaronem w grzybowym sosie kasiuli

Składniki

Klopsy:
ok 250 g mięsa mielonego (np. z szynki)
1duża posiekana cebula zrumieniona na oleju
1 mała bułka namoczona w mleku
świeżo mielony pieprz
vegeta
jajo

woda
1 duża marchewka
2 kostki rosołowe
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
pieprz
vegeta
garść suszonych grzybów

pół paczki makaronu np. rurki

2 szklanki mleka
1 duża cebula
2 łyżki mąki
olej

Przygotowanie

Skladniki na klopsy mieszamy i formujemy kulki

Do garnka wkladamy klopsy, grzyby, warzywa i przyprawy, gotujemy ok 20 min, nastepnie dodajemy makaron gotujemy kolejne ok 20 min.

Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę posypujemy maką, gdy się zrumieni zalewamy mlekiem, mieszamy. Zdejmujemy z ognia gdy zgęstnieje:

Dodajemy do garnka z klopsami energicznie mieszajac, gotujemy ok. 3 min

Jeśli chcemy możemy pozostawić danko pod przykryciem na jakiś czas wówczas makaron nasiąknie sosem i bardziej napęcznieje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: