Sernik kakaowy na kruchym spodzie

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej3 żółtka1/3 szklanki gęstej śmietany15 dkg margaryny lub masła10 dkg cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniatłuszcz i mąka do formyMasa kakaowo- serowa:
ok.1 kg serka kakaowego (ja użyłam w wiaderkach z -biedronki)1 duży budyń czekoladowyszklanka niecała cukru3 jajka20 dkg masła lub margaryny1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta solido dekoracji: cukier puder

Przygotowanie

CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszac z cukrem i proszkiem do pieczenia,posiekać z masłem,dodać żóltka roztrzepane ze śmietaną,zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.10 minut.

MASA SEOWO-KAKAOWA:
Oddzielić żóltka od białek.Białka ,dodając te pozostałe z ciasta ubić z solą na sztywną pianę.Żóltka rozetrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę,dodać serki,proszek budyniowy proszek do pieczenia i starannie zmieszać.Na końcu połączyć piana z białek i łyzką delikatnie połaczyć wszystkie składniki.
Przygotowaną masę wylać na podpiecznone ciasto i wstawic do piekarnika na ok.1 godzinę w temperaturę 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostudzenia.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub jak ktoś woli posmarować bitą śmietaną.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: