Chałka na jogurcie, bardzo puszysta, z chrupiacą skórką

Składniki

– 250g mąki (u mnie typ 550)
– 1 jajko ( rozbełtac i częśc zostawic do posmarowania chałki)
– 100 ml jogurtu naturalnego ( powinien byc gęsty)
– 1-1,5 łyżeczka suchych drożdży
– 4 – 6 łyżek cukru
– 4 łyżki mleka
– 1 łyżka masła ( miękkiego)
– 1/2 łyżeczki soli (łyżeczki kawowej) lub 1/3 łyżeczki herbacianej

opcjonalnie: mak, cukier, bardzo miękkie masło do zrobienia “nadzienia”

Przygotowanie

Drożdże wymieszac z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostawic na kilka minut aż się napuszą. Do miski wsypac mąkę i sól. Dodac masło, jogurt, częśc jajka i podrośnięte drożdże. Dobrze wyrobic. Odstawic na ok. 1 godzinę w przykrytej misce, do wyrośnięcia.
Następnie, uderzyc ciasto rękę aby wyleciał gaz.

Wyłożyc na blat i podzielic na 3 części. Każdą z części delikatnie rozwałkowac na długi i wąski prostokąt. Każdy z prostokątów zrolowac jak roladę. Powstaną nam 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz typowej chałki. Wkładamy do posmarowanej masłem foremki-keksówki . Odstawiamy do wyrośnięcia w przykrytej folią keksówce. Chałka powinna dużo urosnąc. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy jajkiem i posypujemy czym kto lubi: makiem, kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 30 – 40 minut.

Wersja z makiem:
Każdą z trzech części delikatnie rozwałkowac na długi a wąski prostokąt, posmarowac miękkim masłem i posypac cukrem i makiem. Zrolowac jak roladę i dale postępowac j.w.

każda kolejna kromeczka, ma inny makowy wzór

* Ciasto można wyrabiac w maszynie do pieczenia chleba
* moja keksówka ma wymiary 29 x 10 x 7 (szklana. Widoczna na pierwszym zdjęciu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: