Baba majonezowa

Składniki

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jaja
1/3 szklanki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

**************
czas: 60 minut
porcje: 6-8
koszt: niedrogie
kalorie: mało

Przepis nadesłany przez:
Alina Porazińska

Przygotowanie

Nazwa tak niezwykła jak prosty i niezawodny przepis, a smak wyśmienity.
Niewątpliwie jest to moje ulubione ciasto i robi się je w przerwie na reklamy.

**********************
Wrzucamy do garnka wszystkie składniki a i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił – a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony), wylewamy do natłuszczonej foremki (ja zazwyczaj używam tortownicy z kominkiem lub keksowej) i pieczemy 50 min w 175 st C.
Można ją modyfikować na kilka sposobów:

1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych.

2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami.

3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu – przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta.

4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju.

5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa.

Przepis nadesłany przez:
Alina Porazińska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: