ciasteczka – przekładaniec

Składniki

– 30 dag masła
– 15 dag cukru pudru
– 40 dag mąki
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 4 łyżki (płaskie) kakao
– 2 białka
– szczypta soli
– 2 zółtka

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

– Masło, cukier puder i szczyptę soli wymieszać na pulchną masę, następnie dodać żółtka, mąkę, wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Obie porcje jeszcze raz wyrobić, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na około 2 godziny.
– Białka rozmącić
– Oby dwie masy ciemna jak i jasna rozwałkować i porobic równe pasy szerokości 5cm i długości 30 cm i posmarować białkiem i układać na przemian kolorami. Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
– Ciasto pokroić w plastry grubości 1/2 cm i układać na blasze. Piec 10-15 min
(zależy od piekarnika) w temp. 190 stopni.

Ciasteczka piekłam pierwszy raz i wyszły przepyszne
wszystko mi zjedli w 15 min🙂

Jest to długi czas oczekiwania nie oszukujmy sie ale warto są pyszne🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: