Rolada z musem truskawkowym wg Różyczki

Składniki

Biszkopt
5 jajek
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi słodsze)
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Nadzienie
1 kg truskawek(zrobiłam z 1/2 litra musu)
cukier wg uznania
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę ,z odrobiną soli.
Dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać,następnie po jednym żółtku.
Na końcu dodać obydwie mąki ,wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać .
Główną blachę, ktorą wkładamy do pieca,wyłożyć papierem do pieczenia,wylać biszkopt.
Piec w 160-170ºC około 15-20 min.
Upieczony biszkopt, wyłożyć na ściereczkę,papierem do gory,delikatnie ściągnąć.
Zwinąć roladę razem ze ścierką,pozostawić do wystygnięcia.
Truskawki zmiksować razem z cukrem,odlać 1/2 litra musu.
3 łyżeczki żelatyny,namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody.
Gdy spęcznieje,dolać trochę wrzącej wody i dobrze rozpuścić.
Wlać do zmiksowanych truskawek,wszystko jeszcze raz chwilkę przemiksować,na końcu dodać, kilka pokrojonych truskawek i wymieszać.
Wstawić do lodówki,dobrze tężejący mus ,smarować na ciasto,(wczesniej wyłożyć na czysty pergamin)
Zwinąć roladę,zawinąć w pergamin,oraz folię i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotową rolade rozwinąć,posypać cukrem pudrem.
Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: