krucho-drożdzowe rogaliki z powidłami

Składniki

40dkg smalcu
250ml śmietany kwaśnej, gęstej
70dkg mąki
2dkg drożdzy
1/2 proszku do pieczenia ( ok 2 plaskie łyżeczki)
2 żółtka
3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
powidła
cukier puder

Przygotowanie

drożdze wymieszać z mlekiem i cukrem przykryc i odstawic w ciepłe miejsce na ok 20 min zeby wyrosly

pozostałe składniki wymieszać, zrobic wgłębienie i wlać drożdze

ciasto dobrze wyrobic

odstawic w przykrytej misce do lodówki

brać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cieńkie kółko, pokroić na 8 części tak zeby powstały równe trójkąty, na szerszą częśc każdego z trojkątów dawać powidła i zwijać, najlepiej tak zeby powidła nie wypłynęły, można użyć gęstej marmolady

wkladac na 170 – 190 stopni w zalezności od piekarnika:)

przepis na rogaliki mam od mamy, ktora go ma od babci itd… sprawdzone przez pokolenia:)

po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem!

pycha!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: