Gulasz / przepis nadesłany

Składniki

po 50 dkg mięsa wołowego i wieprzowego
1 duża puszka pomidorów bez skórki (850ml)
50 dkg cebuli
pęczek natki pietruszki
pól kubka śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
papryka słodka
sól
pieprz
listek laurowy
oliwa

*************
czas: 120 minut
porcje: 6-8
koszt: trochę kosztuje
kalorie: mało

Przepis nadesłany przez:
Elżbieta Skubisz (giga28)

Przygotowanie

Cebulę obrać pokroić na piórka. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucać mięso pokrojone w dosyć drobną kostkę, do podsmażonego mięsa wrzucić cebulkę i jeszcze chwilkę smażyć.
Dodać pomidory z puszki z sokiem, przecier, listek laurowy, pieprz, sól, paprykę, wszystko dobrze wymieszać podlać wodą (ok. szklanka) dusić około 1,5 godziny na małym ogniu.
Sprawdzić czy mięso jest miękkie jeżeli nie to jeszcze chwilę dusić…
Na koniec zabielić mąką rozprowadzoną ze śmietaną (około 1 łyżeczka mąki), dodać posiekaną natkę, podawać gorący z chlebem lub ziemniakami, lub ryżem itp…
Można zamrażać.

Przepis nadesłany przez:
Elżbieta Skubisz (giga28)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: