Ciasto Bajaderka szybko znikające z talerzyków

Składniki

kruche ciasto:
– 125 g (1/2 kostki) margaryny
– 60 g cukru
– 250 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki mleka
bajaderka:
– 4 paczki po 100 g herbatników Petit Buere
– 150 g paczka biszkoptów
– 125 g margaryny
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 1/2 szklanki wody
– 50 g cukru
– 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
– 100 g rodzynek
– 1 zapach rumowy
poza tym:
– polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim dno blaszki wysmarowanej masłem, o wymiarach ok. 23 na 26 cm. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut tzn. aż się lekko zezłoci.
2. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier, wodę, kakao. Wszystko razem wymieszać, rozpuścić, zagotować i przestudzić.
3. Do przestudzonej masy dodać rodzynki, zapach. Biszkopty i herbatniki połamać na średniej wielkości kawałki, dodać do masy razem z powidłami i dokładnie wszystko wymieszać.
4. Masę bajaderkową wyłożyć na upieczony spód. Ciasto polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.
5. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Trzymać w lodówce.

Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i warte zachodu. Gorąco polecam!:) By zaoszczędzić sobie czasu i pracy można masę wyłożyć nie na kruche ciasto, ale na herbatniki. Polecam jednak wersję z kruchym spodem:D

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: