Marchewka – dodatek do dań

Składniki

♦ 8-10 marchewek (startych na tarce, na grubych oczkach)
♦ 1 szkl wody
♦ 1 łyżka margaryny
♦ 2-3 łyżki śmietany
♦ 5 łyżek mąki
♦ olej
♦ sól
♦ cukier

Przygotowanie

Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy starte marchewki, solimy. Gotujemy do momentu aż marchewka będzie miękka, ważne jest aby się nie rozgotowała.
W tym czasie wlewamy na patelnię olej i wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę. Gdy marchew jest prawie gotowa stopniowo dodajemy zasmażkę (ilość zależy od tego jaką chcemy mieć konsystencję marchewki) i energicznie mieszamy aby nie było grudek. Na koniec dodajemy margarynę i śmietanę, cukier (ok. 1 łyżeczkę cukru), doprawiamy solą.
Tak zrobiona marchewka nadaje się jako dodatek do smażonej ryby lub do dowolnego mięsa. Można dodać ugotowany groszek. Polecam na gorąco.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: