Gulasz z wieprzowinki

Składniki

ok. 500g wieprzowinki np. łopatki lub karkówki ( dla zwolenników chudego miesa powiem że z kurczkiem smakuje równie dobrze)

1 cebula duża ( pokrojona w pół-plasterki)

pół czerwonej papryki ( pokrojonej w kawałki )

pęczek szczypioru (posiekanego)

1 łyżeczka pieprzu czerwonego cayenne ( najlepiej czubata ale jak kto lubi, można najpierw spróbować z mniejszą ilością, zresztą zawsze na koniec można jeszcze doprawić)

1 łyżeczka papryki wędzonej (można użyć zwykłej słodkiej)

ok 500ml jogurtu naturalnego

500 ml rosołu z kury ( może być z kostki)

Przygotowanie

Na głeboką patelnie wlać odrobine oleju, trzeba poczekac aż będzie gorący.

Nastepnie wrzucić pokrojoną cebule i papryke. Smażyć przez 5 min.

Następnie wrzucić pokrojone w kawałki 2cm na 2 cm mięso.

W momencie kiedy mięso puści sok przyprawić pieprzem i papryką.

Po 2 minutach wrzucić 3/4 szczypioru.

Wszystko zalać rosołem i zostawić na średnio mocnym gazie ( ma sie mocno gotowac ale rosółu nie może wyparowieć więcej niż 3/4, wyparowanie powinno nastąpić po ok 45 min gotowania)

Po tym czasie wsypać reszte szczypioru i wlać jogury ( na wszelki wielki zostawic 1/4 w pojemniczku )

Pozostawic na 15 min do gotowania ale juz delikatnego

Pozostaje przyprawić solą ewentualnie jeszcze czerwonym pieprzem

PODAWAĆ Z RYŻEM I ŚWIEŻYM OGÓRKIEM

zawsze jak jest troszke za ostre trzeba dodać więcej jogurtu

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: