Drożdżowe pyszności z sosem truskawkowym

Składniki

– 1/2 kg mąki
– 2 jajka
– 4 dag drożdzy
– ok. 3/4 szkl.ciepłego mleka
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia

SOS:

– truskawki
– jogurt waniliowy lub inny

Przygotowanie

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i łyżce ciepłego mleka,posypać odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać przesianą mąke,dodać jajka,wyrośnięte drożdże i mleko,wyrobić drewnianą łyżką na jednolita ,gęstą masę.
Zostawić do wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim ,bardzo gorącym oleju małe porcje (ja nakładam łyżeczką i powstają różne kształty).
Odsączyć z oleju na papierowych ręcznikach,posypać cukrem pudrem

SOS :

Truskawki zmiksować z jogurtem.Schłodzić w lodówce.
Sos podawać w osobnych miseczkach.

Pychota,chrupiące kulki macza się w sosie truskawkowym.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: