Szarlotka dla leniwych

Składniki

5-6 dużych jabłek1 szklanka cukru3 jajka2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu3 łyżki stopionego masła (może być olej)3 łyżki dżemu ( np. brzoskwiniowy, wiśniowy, porzeczkowy, śliwkowy)sok i skórka otarta z cytrynyszczypta soli

Przygotowanie

Z góry zaznaczam, że do mieszania ciasta należy używać DREWNIANEJ łyżki

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem. Odstawić na pół godziny

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodać do jabłek razem z dżemem, oliwą i roztrzepanymi jajkami. Wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok.200 st. C) na ok. 45 min.

Przepis pochodzi ze zbiorów mojej babci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: