kalafior z sosem serowym

Składniki

kalafior
3/4 szklanaki wysokoprocentowej śmietany słodkiej
1 żóltko
10 dkg sera żółtego (najlepiej ostrego)
sól
pieprz

ewentualnie koperek

Przygotowanie

1. Ugotowac kalafior w osolonej wodzie.
2. W trakcie gotowania zrobić sos:
– zetrzec ser na drobnej tarce
– utarty ser wymieszać z żółtkiem i podgrzać na maleńkim ogniu, cały czas mieszać
– dodawać stopniowo śmietanę, nadal mieszać aż do zgęstnienia, ale

nie doprowadzić do zagotowania, bo się zwarzy i będzie niesmaczny

-zestawić z ognia i przyprawić sos solą, pieprzem do smaku, można dodać inne przyprawy smakowe (np.chrzan, paprykę ostrą lub słodką)
3.Kalafior przełożyć na talerz i polać sosem, można posypać zieleniną.

Uwaga! Sos serowy, aby się nie przypalił można przygotować w tzw. kąpieli wodnej. Garnek z sosem wkładamy do większego, wypełnionego częściowo gorącą wodą i dopiero taki zestaw ustawiamy na ogniu.W tym przypadku również obowiązuje zasada, że nie wolno doprowadzić sosu do wrzenia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: