Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki

Składniki:
Ciasto:

3 – 4 szk. mąki
1- 2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 żółtko
Farsz:
1 opakowania mrożonego szpinaku
25 dkg pokruszonego sera feta
2 łyżki masła
2 jajka
pieprz, sól do smaku,

Przygotowanie

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Rozrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita, gładka masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie.

Farsz:
Szpinak odmrozić w torebkach, obsączyć. Do rondla włożyć masło, szpinak. Zagotować i zdjąć z ognia. Wbić jaja i wymieszać na gładką masę (woda powinna odparowc) Postawić na gaz i smażyć przez kilka minut, powoli mieszając. Do schłodzonego szpinaku dodać ser feta.Z ciasta wykrawamy szklanką lub specjalną foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podawać z masełkiem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: