Puszysty biszkopt

Składniki

4 jaja
1/2 szkl. maki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Mąki oraz proszek wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie mieszając dodać żółtka, cukier oraz pozostałe sypkie składniki. Mieszać delikatnie, aż do połączenia się składników. Wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką foremki. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 st. Czas podany jest na tzw. oko – trzeba sprawdzić patyczkiem.
Z tej ilości składników wychodzi duża tortownica – ciasto jest dosyć wysokie, można go pokroić na trzy części, lub duża foremka prostokątna – można pokroić na dwie części.
Tak przygotowanego biszkopta często używam jako spodu pod szybką szarlotkę przygotowaną z prażonych jabłek i galaretki, ale też jako bazy pod puszysty torcik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: