Tarta cytrynowa z pianką

Składniki

Ciasto kruche:
1 1/2 szkl mąki
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
1/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku

Masa cytrynowa:
1/2 szkl. cukru
200ml śmietany kremówki
5 jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sok z 4 cytryn (ok.2/3 szkl.)
skórka otarta z 2 cytryn

Piana:
3 białaka
1/3 szkl cukru
1 łyżeczka mąki ziemiaczanej

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek, dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć tartownicę, ponakłówać widelcem. Podpiec w temp 200st. aż zacznie się lekko rumienić.

Cukier, śmietanę, jajka i mąkę połaczyć w misce, dodać skórkę i sok z cytryny.
Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony spód i piec 20 min. w temp 180 st.aż masa się zetnie.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na końcu mąke ziemiaczną( można dodać odrobine kwasku)
Wykładamy pianę na masę cytrynową i pieczemy jeszcze 15 min.
Tarte dobrze wystudzić a najlepiej schłodzić w lodówce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: