Ulubione ciasteczka kruche mojego mężusia

Składniki

– 30 dag mąki krupczatki
– 15 dag masła
– 10 dag cukru pudru
– 1 żółtko
– łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub troszke więcej w razie potrzeby)
– cukier waniliowy
– szczypta soli

dodatkowo:
cukier kryształ biały lub cukier brązowy (trzcinowy)
marmolada
sparzone i obrane ze skórki migdały

Przygotowanie

Robimy kopiec z wymieszanej: mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, szczypty soli. Dodajemy masło i siekamy je dużym nożem tak, żeby łączylo się z mąką. Dorzucamy do tego żółtko i śmietanę i dalej siekamy nożem. Natępnie wyrabiamy dłońmi jednolite, gładkie ciasto.

(Oczywiście można wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto, ale ja nie mam tego sprzętu ;))

Gotowe ciasto formujemy w wałek o średnicy 5 cm i wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki.

Dobrze wychłodzone ciasto kroimy w plasterki 0,5cm, każdy zanurzamy w cukrze, a
w środek wciskamy migdał lub kładziemy marmoladę lub zostawiamy sam cukier.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-18 min. w 200*C

PYSZNE:)))

Ciasteczka można zrobić w wersji dwukolorowej: dodając do części ciasta kakao:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: