Baba wielkanocna pyszna

Składniki

Ciasto:

20 dag rodzynek
3 łyżki spirytusu
25 dag. miękkiej margaryny
20 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( ja dodaje tylko skórke pomarańczową)

Lukier:

20 dag cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
2 łyżki wódki
skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Wykonanie:

1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyzki spityrusu ( moczyć 30 minut)

2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem,po czym kolejno dodawać jajka , ciągle ubijając

3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej ( mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast)

4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki ( bez wody , w której się moczyły)

5.Foremkę babkową natłuścić margaryną ,wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.

Lukier:

Cukier puder przesiać,pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszaląc , soku dolać tyle aby lukier był gęsty.
Wystudzone ciasto polewac lukrem . Poczekać aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babke jeszcze raz, po czym posypać babke skórką pomarańczową
Jeśli lukier zgęstnieje , można go ponownie rozpuścić w gorącej kapieli wodnej.

Ja zawsze pieke dwie takie baby , ponieważ bardzo szybko znika.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: