krokiety atosi

Składniki

FARSZ:
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg kapusty kiszonej
30-40 dag pieczarek
1 duża cebula
olej,masło
sól, pieprz,przyprawa typu warzywko

NALEŚNIKI:
1/2 l mleka
1/2 l wody
1/2 kg mąki
2-3 jajka
odrobina soli i cukru
tłuszcz do smażenia

PANIERKA:
3 jajka
bułka tarta

Przygotowanie

Łączymy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki,jeśli ciasto było by zbyt gęste można dolać odrobine wody lub mleka.

Mięsko mielone podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oleju,solimy je i pieprzymy,
kapuste gotujemy,nie musi być zbyt miękka aby nie straciła kwaśności,
pieczarki i cebulke podsmażamy na maśle,
następnie pieczarki z cebulą oraz odciśniętą kapuste mielimy w maszynce,
mieszamy podsmażone mięsko,i zmielone pieczarki i kapuste,doprawiamy warzywkiem i pieprzem do smaku.

Na każdy naleśnik naładamy farsz i składamy w koperte,panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.

Podajemy z barszczykiem czerwonym lub dowolną surówką.

Do tych krokietów można równiesz użyć mięso gotowane,nie trzeba go wtedy podsmażać tylko zmielić razem z kapustą i pieczarkami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: