Sernik

Składniki

1,5 kg twarogu tłustego

15 jaj

1,5 szkl. cukru

2 budynie śmietankowe

10 dkg. masła

cały aromat pomarańczowy

Lukier

1 szkl. wody

2 szkl, cukru

1 łyżka octu

aromat pomarańczowy

spirytus

Przygotowanie

Twaróg urzeć w melakserze na serek homogenizowany. Osobno utrzeć żółtka zmasłem i 1 szkl. cukru. Połaczyć ser z masą mikserem, dodać budynie, aromat. Pianę z białek ubic z 1/2 szkl. cukru. Delikatnie wymieszać. Wylać na blachę, piec w temp. 190 st. 1,5 godz. Sernik przykrywam folią aluminiową, żeby się nie przypalił.Zostawić w piekarniku do wystudzenia.

Lukier

Wodę gotować z cukrem i octem do nitki. Wystudzić. Zimny lukier utrzeć mikserem, dodając aromat, spirytus, sok z cytryny. Wylać na sernik. Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: