Przysmak myśliwego z Wielkiego Żarcia

Składniki

3 matjasy
1/3 szklanki octu 10%
2 szklanki wody

garstka suszonych grzybów
1 duża cebula
2 listki laurowe
2 ziarna jałowca
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki octu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
1/4 szklanki oleju

ew. 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Przygotowanie

Śledzie wymoczyć przez dwie godziny w wodzie z octem.

Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin. Ugotować, drobno pokroić. Dodać pociętą na piórka cebulę. Zalać ją wodą lub gorącym wywarem z grzybów (nie powinien być zbyt esensjonalny). Dodać przyprawy, ocet i olej. Dusić na półmiękko. Dodać pokrojonego na nieduże kawałki śledzia oraz resztę składników. Wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej wywaru/wody i oleju. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 do 15 minut.
Podawać po ok. dwóch dniach od przyrządzenia.

Śledzie robione według tch proporcji zawierają sporo cebuli. Jeżeli ktoś nie jest specjalnym amatorem tego warzywa, może przyrządzić przysmak myśliwego z 4 płatów śledziowych i 1 cebuli. Można równiez zmniejszyć ilość użytych ziół.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: