Bigos staropolski wg Macieja Kuronia

Składniki

1 kg kapusty kiszonej1 kg kapusty zwykłej0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg wołowiny0,5 kg wędzonki0,5 kg kiełbasy12 grzybków suszonych10 śliwek suszonych2 liście laurowepo kilka ziaren pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i jałowca2 cebule1 łyżka smalcu1 łyżeczka cukru150ml czerwonego winasól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę kiszoną kroimy, zwykłą szatkujemy. Obie zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i rozgnieciony jałowiec i gotujemy ok. 1,5 godziny na malym ogniu. Osobno w małej ilości wody gotujemy grzyby. Kroimy je po ugotowaniu i razem z wywarem wlewamy do gotującej się kapusty.
Wieprzowinę i wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu na złoty kolor, podlewamy winem i kilka minut dusimy.
Osobno smażymy pokrojoną wędzonkę i kiełbasę wraz z posiekaną cebulą. Wszystkie wędliny i mięsa dorzucamy do garnka z gotującą się kapustą i gotujemy jeszcze przez conajmniej godzinę.
Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pokrojone śliwki i resztę czerwonego wina. Słodzimy cukrem.
Potrawę dobrze jest przez nawet kilka dni z rzędu podgrzewać, często mieszając, bo dopiero po upływie tego czasu nabiera właściwego smaku. Bigos ten robiłam w ubiegłym roku na Święta i jest zdecydowanie najlepszym, jaki kiedykolwiek jadłam.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia domowa Macieja Kuronia"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: