Tort bez pieczenia dla spragnionych słodyczy

Składniki

5 paczek herbatników
2 budynie waniliowe(na 0,5l mleka każdy)
0,5 l mleka
1 kostka masła
1 puszka mleka gotowanego
1 tabliczka czekolady (mleczna, gorzka)
2 200ml kubeczki śmietany kremówki

Przygotowanie

2 budynie przygotowujemy w 0,5l mleka. Gdy ostygnie ucieramy z kostką masła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 200ml śmietany ubijamy. Do ostudzonej czekolady dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej. Następnie układamy drugą warstwę herbatników. Połowę mleka gotowanego rozsmarowujemy na herbatnikach, układamy trzecią warstwę ciastek. Teraz wykładamy pozostałą część masy budyniowej i znowu herbatniki. Rozsmarowujemy pozostałe mleko z puszki i przykrywamy czekoladową bitą śmietaną. Wkładamy ciasto do lodówki na min 3godziny. Ubijamy 200ml kremówki. Po upływie tego czasu ściągamy obręcz, ciasto przekładamy na talerz/paterę i smarujemy boki pozostałą bitą śmietaną.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: