Sałatka z buraczków i rzepy

Składniki

1 kg czerwonych buraków,
50 dag czarnej rzepy,
1/2 łyżeczki mielonego kminku,
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 3 łyżki ze słoika,
100 ml octu winnego,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Umyte buraki i rzepę ugotować osobno w łupinach do miękkości. Odcedzić i schłodzić. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki (lub w kostkę). Ocet trochę lekko rozwodnić, dodać kminek i starty chrzen. Sosem polać buraki i rzepę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: