Fasolka (fasola) po nauczycielsku

Składniki

Każda fasolka, czy szparagowa, czy szeroka wielokwiatowa, czy czarna albo niebieska

cebula

oliwa

sól

cząber

śmietanka

pieprz cayenne

szeroki garnek z pokrywką

Przygotowanie

Fasolkę oczyścić, przekroić w pół, umyć.
Cebulę pokrojną w kostkę zacząć podsmażać na oliwie w garnku.
Jak cebula zacznie nabierać koloru, dodać fasolkę, przemieszać, przykryć garnek.

Uwaga: dowcip tej potrawy polega na tym, że fasolka musi się trochę przypalić, ale lekko- na brązowo, a nie na czarno.

Kontrolować od czasu do czasu stan “przypalenia”, z dna garnka zdrapywać powstającą przypaleniznę i wymieszać z całością.
Gdy cebula będzie ciemnobrązowa, zalać śmietanką, dodać cząber i cayenne, posolić i na małym ogniu, bez przykrywki gotować, tak by zredukować śmietankę i zagęścić sos.
Tylko na miły Bóg, nie rozgotowywać fasolki na paćkę! Ona powinna być jeszcze lekko jędrna.
Ja podaję z perfumowanym ryżem (kleistym).

P.S.
“po nauczycielsku” – ponieważ podpatrzyłem u nauczycielki, matki przyjaciółki, której kuchenna bezradność doprowadziła do powstania owego smakołyku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: