Pleśniak pyszny

Składniki

ciasto:
3,5 szklanki mąki
5 jajek ( 1 całe i 4 żółtka) białka zostawiamy
1 szkl. cukru
1 masło
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

powidła porzeczkowe (mogą być śliwkowe czy jabłka)

Przygotowanie

Całość posiekać i wyrobić ciasto, podzielić na 3 kulki (2 podobne i 1 mniejsza) włożyć do zamrażalnika na chwilkę.

Blachę wykładamy papierem i tarkujemy na jarzynówce 1 kulkę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180* na 5 minut, wyjmujemy kładziemy powidła porzeczkowe (mogą być śliwkowe lub jabłka) tarkujemy 2 kulkę – do piekarnika na 5 minut. W tym czasie ubijamy białka z pół szklanki cukru wykładamy na ciasto i znów na 5 minut do piekarnika. Kiedy pianka już ładnie się zarumieni tarkujemy najmniejszą kulkę ciasta i pieczemy na złoty kolor.
Mimo długiego opisu szybkie ciasto godzinka i już gotowe🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: